Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eigenschappen van een micro-SD-kaart

Alsof wij nooit anders gewend zijn, slaan wij alle data die we met onze mobiele apparatuur genereren op een SD-kaart op. Al je data staat op een heel klein kaartje. Maar dit is ooit wel eens anders geweest. Het algemeen gebruik van draagbare opslagmedia is begonnen met diskettes. Deze schijven waren groot van formaat en er konden heel wat minder data op dan op de huidige geheugenkaarten. Later zijn diskettes ook kleiner geworden en al snel dienden zich de cd en dvd aan als een draagbaar opslagmedium. Dit wordt nog steeds gebruikt, maar moderne desktopcomputers en laptops zijn niet eens meer voorzien van een cd- of dvd-speler. Met name de micro-SD-kaart is momenteel geheel ingeburgerd en kan door het kleine formaat zowel gebruikt worden in pc’s, laptops, smartphones, tablets, camera’s en nog vele andere elektronische apparatuur. SD staat voor Secure Digital card, maar in de volksmond wordt het ook vaak geheugenkaart genoemd hoewel daar veel verschillende standaarden voor bestaan.

Universeel maar toch verschillende formaten

Wil je een geheugenkaart kopen, dan zijn er enkele zaken waar je op moet letten, zoals het formaat. In principe zijn SD-kaarten universeel en kan een dergelijke kaart in vrijwel alle apparatuur. Toch zijn er verschillende formaten van een SD-kaart:

  • Standaard SD-kaart: 32x24x2,1 millimeter.
  • Mini-SD-kaart: 20×21,5×1,4 millimeter.
  • Micro-SD-kaart: 15x11x1 millimeter.

De micro-SD-kaart wordt tegenwoordig het meest gebruikt in mobiele apparatuur. Maar in een micro SD-kaart houder met enkel een ingang voor een micro-SD-kaart past geen standaard- of mini-SD-kaart. Andersom kan het wel. Een mini- en micro-SD-kaart kunnen in een adapter worden geschoven en de adapter past dan in een SD-kaart houder voor een standaard SD-kaart. Gebruik je verschillende formaten door elkaar, dan hoef je geen grote problemen te verwachten, want in veel pc’s en laptops zit een SD-kaart houder voor verschillende formaten SD-kaarten. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je gemakkelijk een USB-kaartlezer met meerdere SD-kaart ingangen aansluiten.

De capaciteit

De capaciteit is natuurlijk ook belangrijk om op te letten. Waren de eerste SD-kaarten nog voorzien van een MB geheugen, tegenwoordig is dit GB geheugen. Aanzienlijk meer dus. Hoewel SD-kaarten steeds kleiner zijn geworden is de capaciteit juist toegenomen. Als je een mobiel apparaat hebt waar een micro-SD-kaart in kan, dan zal door middel van een logo op het apparaat aangegeven zijn welke capaciteit SD-kaart geschikt is. Er zijn drie soorten te onderscheiden:

  • SD (Secure Digital): een standaard SD kaart met een maximaal geheugen tot 2 GB.
  • SDHC (Secure Digital High Capacity): tot een maximaal geheugen tot 32 GB.
  • SDXC (Secure Digital eXtended Capacity): vanaf 32 GB tot maximaal 2 TB.

De standaard SD-kaart tot maximaal 2 GB wordt niet zoveel meer gebruikt en is ook nog maar beperkt verkrijgbaar. SDHC kaarten zijn momenteel de meest gebruikte SD-kaarten en ook de SDXC is in opkomst, maar dit zijn door de grote capaciteit nog vrij dure kaarten. Momenteel is 8 GB tot 16 GB het meest gebruik en ook 32 GB is steeds meer in opkomst. Het zal dan ook niet lang meer duren dat SDXC kaarten goedkoper worden en de standaard zullen zijn.

De snelheid

Ook de snelheid van een SD-kaart kan belangrijk zijn. Vooral als een micro-SD-kaart gebruikt voor een fotocamera, dan worden er wel eens eisen aan de snelheid gesteld. De snelheid van een SD-kaart wordt op dezelfde manier bepaald als bij cd’s. Er moet dus onderscheid gemaakt worden tussen de leessnelheid en de schrijfsnelheid. De leessnelheid is de snelheid waarmee gegevens van de micro-SD-kaart worden gelezen en de schrijfsnelheid is de snelheid waarmee data naar de SD-kaart wordt geschreven. De schrijfsnelheid zal in de regel wat lager liggen dan de leessnelheid. Vooral als je veel foto’s of video’s maakt, is een hoge schrijfsnelheid belangrijk. Bij onvoldoende snelheid kan het foto- of videobestand beschadigd raken. In de handleiding van de meeste elektronische apparatuur zal wel een minimum snelheid van de SD-kaart worden opgegeven. De snelheid kan op diverse wijzen worden aangegeven en maakt het er niet gemakkelijker op. Meestal staat op een SD-kaart de snelheid per Mbps aangegeven, oftewel het aantal MB’s per seconde.

Welke SD-kaart moet ik kopen?

Welke SD-kaart je moet kopen is vooral afhankelijk van de toepassing die je gebruikt en de hoeveelheid data die je verwacht te genereren. In de regel zal je een standaard SD-kaart niet meer zoveel tegenkomen, enkel nog bij wat complexere of oudere fotocamera’s. Smartphones, tablets, action camera’s en zelfs drones zijn allemaal toegankelijk gemaakt voor de micro-SD-kaart. Dit komt natuurlijk door het handige kleine formaat van de micro-SD-kaart. Het is dus eerst van belang om te kijken naar het soort SD-kaart dat je apparaat vraagt. Natuurlijk is daarna de capaciteit het belangrijkste om op te letten. Een SD-kaart van 4 GB wordt nog wel gebruikt, maar beter is het om minimaal 8 GB te nemen. Om even duidelijk te maken: op 8 GB kunnen bijna 2300 foto’s en 80 minuten aan videobeelden worden opgeslagen. Zelfs als je regelmatig foto’s en video’s maakt is 8 GB dan voldoende. Ben je professioneel aan het fotograferen of filmen, dan ben je goed af met 16 GB of 32 GB. Op een SD-kaart van 32 GB sla je met gemak ruim 9000 foto’s op en 300 minuten aan film. Natuurlijk zijn er altijd extremen, dus heb je grote plannen met je SD-kaart, dan kun je ook voor het maximale van 256 GB gaan. Dit zijn overigens nog erg kostbare SD-kaarten.

SD-kaarten met vergrendeling

Gebruik je veel verschillende SD-kaarten voor bijvoorbeeld het maken van vakantiefoto’s, dan kan het aan te raden zijn om SD-kaarten met een vergrendeling aan te schaffen. Met een minuscuul schuifje op de SD-kaart, kun hem handmatig vergrendelen. Als je een SD-kaart vol hebt, vergrendel je hem en voorkom je dat je per abuis deze kaart formatteert en gebruikt.

SD-kaarten met wifi

De nieuwere generatie SD-kaarten kan ook zijn voorzien van wifi. Je maakt het dan mogelijk om alle data via een wifiverbinding naar je pc of laptop weg te schrijven. Je hoeft de SD-kaart niet uit het toestel te halen en in je pc te stoppen. Het kaartje kan gewoon blijven zitten, je hoeft hem alleen nog maar te formatteren.